FAQ

Tenkte å lage ein FAQ med svar på ting og tang, og å ta det på norsk, ettersom eg får eindel folk innom sida med spørsmål om det å studere i England. Tar det på norsk, siden dei fleste som spør er norske, og siden eg har erfaring med å søke frå Norge. Om det er noke de lurer på/vil ha svar på, so legg igjen ein kommentar!

Lurte på hvordan det er når man studerer jus i utlandet? Har hørt at det kan bli vanskelig å få dette godkjent i Norge etterpå. Vet du noe om dette?
– Dette har eg fordjupa meg litt inn i her, men det kjem jo an på kva folk meiner med å “få det godkjent”. Eg tar ein Bachelor i jus, og ein bachelor er ein bachelor samme kvar du er. Er jo ingen som sitter og seier at graden din ikkje er gyldig. Om du sikter til å få advokatbevilgning i Norge so må du ta nokre ekstra eksamener for å “omgjere” det du har lært. Men eg ser ikkje noko problem i å reise tilbake til Norge å jobbe, einaste er om du vil bli advokat må du vera innstilt på litt ekstra jobbing.

“Jeg går andre året på VGS nå, og har alltid hatt planer om å studere juss. I tillegg er jeg utrolig lysten på å studere utenlands, helst London.
Ca. hvilket snitt må du har for å komme inn?
Hva hadde du når du kom inn?
Er det et vanskelig studium?
Heter studiet bare Law?
Hvilke fag må du ha hatt på VGS for å komme inn?
Får du nok penger av Lånekassen til å dekke livet i London?”
– Heihei! Snittet du må ha er visst ganske høgt for Britiske studenter, men dei virker til å vera ganske “glade i” nordmenn som kjem til UK for å studere, fordi vi må betale ‘international tuition’ siden Norge ikkje er med i EU. Eg hadde ca. 4.6-4.8 (husker ikkje 100%) når eg gjekk ut av Vgs, men dei legger meir vekt på det dei kaller “Personal Statement” når du søker. Personal Statement er eit slags essay du må skrive om kvifor du vil studere jus og kvifor du passer bra til det.
Studiet heitter LLB Law(Hons). LLB = Bachelor of Laws og ‘Hons’ betyr at studiet er ‘with honors’. Du kan ta LLB Law både med og uten honors, men dei fleste arbeidsplasser foretrekker studenter som går ut med honors. Honors-systemet i Storbritannia går ut på å klassifisere sluttkarakteren din, der det beste er First Honors (70% og over, veldig vanskelig å oppnå), Upper Second Honors (60%-69%), Lower Second Honors (50%-59%), Third Honors (40%-49%) og Fail (40% og under).
Eg trur ikkje du må ha noken spesielle fag på VGS for å komme inn, men om det hjelper so hadde eg Engelsk Literatur, Politikk og Menneskeretter og Matematikk S som valgfag. Eg tok andre året mitt VGS i Storbritania på utveksling, der hadde eg Engelsk, Matte og Historie.
Lånekassen dekker både levekostnader og skulepeng (mine ligger på 90.000kr i året), men 60% må betales tilbake, sånn som i Norge. Og du må selvfølgelig stå på eksamen til slutt, ellers må alt tilbake.
Håper dette hjalp! Lisa

“Hvordan er det universitetet du går på?
Er studiumet veldig hardt og vanskelig?
Er det mest utenlandske studenter eller lokale?
Er det mulig å bare ta for eksempel et år, også fortsette på noe i Norge?”
Universitetet eg går på (LSBU) er veldig bra! Større enn det eg er vant til i Norge, her er det 25.000 studenter! Utrulig deilig egentlig, siden eg vokste opp i ei lita bygd der alle kjenner alle. Ellers ligger Campus veldig sentralt i London, som var noko av det viktigeste for meg når eg søkte .
Jus er eit hardt fag, og du må vera forberedt på å jobbe hardt for å få gode karakterer. Men når det er sagt (det er jo det samme som alle seier) so har eg også tid til masse morro og til å oppleve London! Det er absolutt ikkje sant det med at du ikkje har eit liv som jusstudent! Eg får det fint til å virke.
På LSBU er det 4000 internasjonale studenter fra over 30 land (seier dei). Dette er jo veldig masse, og noko skulen er stolt av, men det er kun ein sjettedel av heile skulen.
Eg er usikker på det med å kun ta eit år. Det er nok opp til kvar og enkelt norske universitet og om dei har spesielle avtaler med utenlandske universitet. Eg veit at LSBU har avtale med eit fransk universitet, om noken av oss vil ta eit semester i utlandet..
Lykke til! :)

Hei! Litt random spørsmål, men jeg lurer på hvor lang tid det tar fra skolen og inn til London sentrum?(Oxford,Picadilly sircus osv). Er det t-bane stasjon i nærheten av skolen?
Hei! Tar ca. 10 minutt å gå til Westminster, 15-20 til Piccadilly og Leicester Square. Elephant & Castle Tube station er på campus, ellers er både Southwark og Waterloo innen 2 minutters gangavstand.

Hei!
Hvordan var det med å finne sted å bo når du begynte å studere?
Hei!
Første året budde eg i ‘halls’, eller ‘dorms’. Det søkte eg på gjennom universitetet, veldig enkelt å gjere det på den måten, iallefall siden du ikkje kjenner området før du flytter.
Andre året flytta eg inn i ein leiligheit med ei venninne, og den fann me gjennom ein Eiendomsmegler.

Fikk du dekket alt av lånekassen?
Hvordan gikk du frem når du søkte på plass på skolen?
Lånekassen dekker bo- og leveutgifter likt som i Norge, pluss skolepenger. Når eksamen er bestått, blir 40% av det du har fått gjort om til stipend, og resten må betales tilbake.
Eg søkte gjennom UCAS, som er den Britiske søknadsportalen for høgare utdanning. Eit tips er å starte tidlig, for å få god oversikt over kva du må gjere og kva du trenger. For eksempel må du skrive ein Personal Statement – denne er det viktig å ta seg god tid med, siden me ikkje er vant til å skrive sånt i Norge. Du må også få oversatt karakterane dine frå ein offisiell oversettar.

 

Om du lurer på noke som ikkje er besvart her, sei ifra!

 

Advertisements

One thought on “FAQ

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s